Je brein kan niet altijd aanstaan
We werken massaal thuis, en dat lijkt de komende periode zeker niet anders te worden. Voor veel mensen heeft dit zo z’n voordelen: geen lange reistijd en de vrijheid om je dag zelf in te delen. Maar steeds meer hoor ik ook het geluid dat het thuiswerken als saai en vermoeiend wordt ervaren. Waar is de afwisseling en inspiratie? Een van de opmerkingen is dat het ‘schakelmoment’ wordt gemist. Met een fietstocht of treinreis van of naar het werk, of van de ene naar de andere afspraak, maak je letterlijk een overgang en neem je gemakkelijker afstand.
Je brein kan niet altijd aanstaan
De meeste besprekingen vinden online plaats. Online vergaderen vraagt veel concentratie. Je kijkt continu naar je scherm en bent tegelijkertijd gericht op verschillende deelnemers in je beeld. En je ziet jezelf. Voor een goed verloop van besprekingen in groepen is het belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken houdt, waardoor er weinig ruimte is voor spontaniteit en écht contact. Veel mensen vinden dit vermoeiend. Daar komt bij dat veel mensen tijdens een thuiswerkdag alleen maar zitten en nauwelijks in beweging komen.
Tips
Daarom is het nemen van pauzes tijdens een thuiswerkdag extra belangrijk. Denk maar eens aan een Tesla die je aan de laadpaal hangt voor nieuwe brandstof. Mijn advies is:
- Neem na een online sessie van een uur minimaal een kwartier pauze.
- Spreek met elkaar af dat je tijdens een onlinesessie die langer dan een uur duurt, een gezamenlijke pauze inlast.
- Zorg dat je tijdens de pauze echt afkoppelt, dus even geen beeldscherm of telefoon Maar lanterfanten, of nog beter, bewegen (wandelen, fietsen). Daarna ben je niet alleen fitter, maar ook creatiever. Door te bewegen wordt je brein beter doorbloedt en ben je daarna meer actief.
- En als schakelmoment kun je voor je werkdag en na je werkdag je wandelschoenen aandoen en zo je schakelmoment van de dag creëren.
Géén tijd…
En nu kun je denken: leuk, die pauzes, maar daar heb ik echt geen tijd voor….. Echter, uit onderzoek blijkt dat de tijd die je verliest aan een pauze kleiner is dan het productiviteitsverlies als je doorgaat. Dus….