Hoe lang nog?
Velen van ons zitten (nog of weer!) thuis voor werk of online lessen. En voor hoe lang? We weten het niet. Het zijn onzekerheden waar we mee moeten leven en ons toe moeten zien te verhouden. De een valt het thuiswerken zwaar en mist collega’s en inspiratie, de ander ervaart vooral voordelen, zoals meer rust of meer tijd voor het gezin. En ook al is er gestart met vaccineren, we weten niet hoe de komende maanden eruit gaan zien. Deze lockdown doet een beroep op onze veerkracht.
Wat is veerkracht?
Veerkracht is je vermogen om met alle veranderingen of onzekerheden om te gaan en je weg hierin te vinden. De basis van veerkracht is je energiebalans. Je bent het best in staat om een pittige klus aan te gaan als je fit bent. Want bij vermoeidheid of onder stress kun je de situatie niet goed te overzien. Daarnaast gaat veerkracht over vaardigheden: optimisme, kalmte, focus, hulp en waardering en zelfvertrouwen.
Wat zegt dit ons?
- Dat het ontzettend belangrijk is om actief te werken aan je energiebalans. Hoe is de balans tussen jouw energiegevers en energienemers? Als je de hele dag thuiswerkt, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je na een onlinesessie van 45 minuten een kwartier pauze neemt, en regelmatig een frisse neus haalt. En ’s avonds op tijd afkoppelt. En heb als collega’s (online) plezier met elkaar, zoek dit actief op. Sociaal contact is nodig om onze batterij weer op te laden.
- Dat het goed is te weten wat jou kan helpen om met de huidige situatie om te gaan. Bijvoorbeeld:
- Optimisme: lukt het je om ook oog te hebben voor wat de lockdown jou of de samenleving kan brengen? En ervaar je vertrouwen in je eigen kunnen, nu je veel alleen aan de slag bent?
- Kalmte: In hoeverre lukt het je de rust te bewaren nu de situatie langer duurt? Gebruik je de tijd om te oefenen met het houden van je focus, bijvoorbeeld met aandachts- of ontspanningsoefeningen?
- Focus: stel uitdagende en inspirerende doelen voor de dag, voor de week, voor deze periode
- Hulp en waardering: worstel niet in je eentje met een vraagstuk of dilemma, vraag tijdig om hulp aan collega’s of je leidinggevende. En spreek waardering naar elkaar uit.
- Wendbaarheid: Lukt het je om mee te bewegen met de steeds veranderende boodschap en zie je ook kansen en uitdagingen in de nieuwe situatie?
Heb je het gevoel dat je nu meer veerkracht kunt gebruiken? Of ben je nieuwsgierig naar wat de kern is van jouw Veerkracht, en hoe je dit kunt inzetten en versterken?
In februari start ik trainingen. Heb je interesse? Laat even een reactie achter en ik neem contact met je op!