Veerkracht in het onderwijs

Willemien de GrootUpdates

De huidige ontwikkelingen, met als rode draad corona, vraagt veel van medewerkers. Reacties van leerkrachten hierop kunnen variëren van aanvaarding of gezonde spanning onzekerheid en stress. Wat doen veerkrachtige mensen in tijden van stress en tegenslag precies waardoor zij terugveren, waar anderen onderuitgaan? Op deze vraag ging ik in tijdens een studiedag voor leerkrachten van een scholenstichting.

Aan de slag

Tijdens workshops brachten deelnemers aan de hand van een zelfscan hun veerkracht in kaart.  We verdiepten ons in hoe zij elementen van hun veerkracht kunnen versterken. Aan de hand van praktische oefeningen gingen we aan de slag met de wijze waarop je naar situaties kijkt, hoe je tot ontspanning komt en we bespraken voorbeelden van hoe anderen hun veerkracht inzetten.

Het was voor mij zeer inspirerend om met de leerkrachten aan de slag te zijn. De deelnemers gaven aan dat zij de workshop erg leerzaam vonden, en er energie van hadden gekregen.

Heb je ook belangstelling voor deze workshop, of wil je graag meer weten? Neem dan even contact met mij op.

Stoppen met piekeren

Willemien de GrootUpdates

Herken je ook….

– Dat je in beslag genomen wordt door je gedachten, en dat je niet weet hoe die te stoppen?
– Of dat het je daardoor niet lukt om in slaap te komen?
Wil je weten hoe je meer rust kunt ervaren?

Dit waren de vragen waarmee ik in november bij de Volksuniversiteit de workshop Stoppen met Piekeren startte. Zeker nu we veel thuiswerken kan het lastig zijn om los te komen van je werk of je gedachten. We gingen in op wat stress met je doet, hoe je dit kunt herkennen en wat het belang is van herstel. Aan de hand van enkele praktische oefeningen, waaronder een bodyscan, liet ik de deelnemers ervaren wat de invloed van je gedachten is en hoe je hiermee om kunt gaan.

Enkele tips

  • Herken je signalen van stress zo vroeg mogelijk
  • Word je bewust van je negatieve gedachten
  • Daag deze gedachten uit -> helpende gedachte?
  • Doe een aandachts- en/of acceptatie-oefening
  • Piekerelastiekje
  • Piekerschriftje
  • Piekermomentje op de dag
  • Afleiding
  • Er over praten
  • …..

Wil je meer weten? Neem dan even contact met mij op.

 

Verlengde lockdown vraagt veerkracht

Verlengde lockdown vraagt veerkracht

Willemien de GrootUpdates

Hoe lang nog?

Velen van ons zitten (nog of weer!) thuis voor werk of online lessen. En voor hoe lang? We weten het niet. Het zijn onzekerheden waar we mee moeten leven en ons toe moeten zien te verhouden. De een valt het thuiswerken zwaar en mist collega’s en inspiratie, de ander ervaart vooral voordelen, zoals meer rust of meer tijd voor het gezin. En ook al is er gestart met vaccineren, we weten niet hoe de komende maanden eruit gaan zien. Deze lockdown doet een beroep op onze veerkracht.

Wat is veerkracht?
Veerkracht is je vermogen om met alle veranderingen of onzekerheden om te gaan en je weg hierin te vinden. De basis van veerkracht is je energiebalans. Je bent het best in staat om een pittige klus aan te gaan als je fit bent. Want bij vermoeidheid of onder stress kun je de situatie niet goed te overzien. Daarnaast gaat veerkracht over vaardigheden: optimisme, kalmte, focus, hulp en waardering en zelfvertrouwen.

Wat zegt dit ons?

  • Dat het ontzettend belangrijk is om actief te werken aan je energiebalans. Hoe is de balans tussen jouw energiegevers en energienemers? Als je de hele dag thuiswerkt, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je na een onlinesessie van 45 minuten een kwartier pauze neemt, en regelmatig een frisse neus haalt. En ’s avonds op tijd afkoppelt. En heb als collega’s (online) plezier met elkaar, zoek dit actief op. Sociaal contact is nodig om onze batterij weer op te laden.
  • Dat het goed is te weten wat jou kan helpen om met de huidige situatie om te gaan. Bijvoorbeeld:
    • Optimisme: lukt het je om ook oog te hebben voor wat de lockdown jou of de samenleving kan brengen? En ervaar je vertrouwen in je eigen kunnen, nu je veel alleen aan de slag bent?
    • Kalmte: In hoeverre lukt het je de rust te bewaren nu de situatie langer duurt? Gebruik je de tijd om te oefenen met het houden van je focus, bijvoorbeeld met aandachts- of ontspanningsoefeningen?
    • Focus: stel uitdagende en inspirerende doelen voor de dag, voor de week, voor deze periode
    • Hulp en waardering: worstel niet in je eentje met een vraagstuk of dilemma, vraag tijdig om hulp aan collega’s of je leidinggevende. En spreek waardering naar elkaar uit.
    • Wendbaarheid: Lukt het je om mee te bewegen met de steeds veranderende boodschap en zie je ook kansen en uitdagingen in de nieuwe situatie?

Heb je het gevoel dat je nu meer veerkracht kunt gebruiken? Of ben je nieuwsgierig naar wat de kern is van jouw Veerkracht, en hoe je dit kunt inzetten en versterken?

In februari start ik trainingen. Heb je interesse? Laat even een reactie achter en ik neem contact met je op!

Hartverwarmend

Willemien de GrootUpdates

Precies een jaar geleden…

Fietsten we met een groep fantastische deelnemers door een verstillend gebied in Marokko. In de huidige omstandigheden voelt dit verder weg dan ooit. Samen in contact met de lokale bevolking, proeven van de unieke cultuur van het land, fietsen in de dadelpalmenvallei en door een enorme kloof, jezelf overwinnen op het Atlasgebergte, overnachten in kasba’s en in tentjes in de woestijn, yoga onder de sterrenhemel en letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de opkomende zon over de bergrug. Ik krijg wederom de rillingen als ik eraan terugdenk. Zo bijzonder en hartverwarmend. Wat ben ik dankbaar dat we dit hebben kunnen meemaken. En natuurlijk hoop ik dat we nog eens opnieuw dit avontuur samen met een groep kunnen beleven.

thuisweken

We missen onze schakelmomenten

WdeGrootUpdates

Je brein kan niet altijd aanstaan

We werken massaal thuis, en dat lijkt de komende periode zeker niet anders te worden. Voor veel mensen heeft dit zo z’n voordelen: geen lange reistijd en de vrijheid om je dag zelf in te delen. Maar steeds meer hoor ik ook het geluid dat het thuiswerken als saai en vermoeiend wordt ervaren. Waar is de afwisseling en inspiratie? Een van de opmerkingen is dat het ‘schakelmoment’ wordt gemist. Met een fietstocht of treinreis van of naar het werk, of van de ene naar de andere afspraak, maak je letterlijk een overgang en neem je gemakkelijker afstand.

Je brein kan niet altijd aanstaan
De meeste besprekingen vinden online plaats. Online vergaderen vraagt veel concentratie. Je kijkt continu naar je scherm en bent tegelijkertijd gericht op verschillende deelnemers in je beeld. En je ziet jezelf. Voor een goed verloop van besprekingen in groepen is het belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken houdt, waardoor er weinig ruimte is voor spontaniteit en écht contact. Veel mensen vinden dit vermoeiend. Daar komt bij dat veel mensen tijdens een thuiswerkdag alleen maar zitten en nauwelijks in beweging komen.

Tips
Daarom is het nemen van pauzes tijdens een thuiswerkdag extra belangrijk. Denk maar eens aan een Tesla die je aan de laadpaal hangt voor nieuwe brandstof. Mijn advies is:

  • Neem na een online sessie van een uur minimaal een kwartier pauze.
  • Spreek met elkaar af dat je tijdens een onlinesessie die langer dan een uur duurt, een gezamenlijke pauze inlast.
  • Zorg dat je tijdens de pauze echt afkoppelt, dus even geen beeldscherm of telefoon Maar lanterfanten, of nog beter, bewegen (wandelen, fietsen). Daarna ben je niet alleen fitter, maar ook creatiever. Door te bewegen wordt je brein beter doorbloedt en ben je daarna meer actief.
  • En als schakelmoment kun je voor je werkdag en na je werkdag je wandelschoenen aandoen en zo je schakelmoment van de dag creëren.

Géén tijd…
En nu kun je denken: leuk, die pauzes, maar daar heb ik echt geen tijd voor….. Echter, uit onderzoek blijkt dat de tijd die je verliest aan een pauze kleiner is dan het productiviteitsverlies als je doorgaat. Dus….

Training Mentale Fitheid, special voor thuiswerkers

WdeGrootUpdates

2 (online) sessies van 1 uur

Je kunt de golven niet bedwingen, maar je kunt wel leren surfen. Dit zijn de woorden van John Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulness.

Voorlopig werken we nog zoveel mogelijk thuis. We hebben een totaal andere routine dan vorig jaar. We werken thuis, alleen of met huisgenoten, al dan niet in combinatie met de zorg voor kinderen. Je ziet je collega’s vrijwel alleen online. Tijdens een werkdag beweeg je minder omdat je je niet verplaatst van afspraak naar afspraak. En onze ‘normale’ ontspanningsmomenten op de sportvereniging of van evenementen zijn er ook niet of nauwelijks…. . Het thuiswerken heeft zeker een aantal voordelen, maar ik zie ook dat steeds meer medewerkers ‘worstelen’ met de volgende vragen:

  • Hoe kun je voldoende ontspannen en fit blijven als je thuiswerkt?
  • Hoe zorg je voor voldoende inspiratie?
  • En hoe ga je om met ‘afkoppelen’ en hoe creëer je voldoende oplaadmomenten?

Ik help organisaties/teams om hier een antwoord op te geven.

Programma
Deze training bestaat uit 2 sessies van 1 uur in een periode van 2 weken. Dit kan live of online (via Zoom).

  • Sessie 1: Hoe blijf je mentaal fit als je thuiswerkt (achtergrond, uitwisseling en praktische tips)
  • Sessie 2: Energiebalans en oefenen met het gericht kunnen ontspannen
  • En sessie 3 (optioneel): Hoe verandering ik mijn gewoonte en oefenen met focus.

Meer weten?
Als je vragen hebt over het programma, inzage wilt of wilt afstemmen wat dit voor jouw organisatie of team betekent, stuur mij dan even een mail of bel 06-81903210!
Zie ook mijn artikel over Hoe vitaal is thuiswerken

Workshop Focus en ontspanning

Workshop Focus en ontspanning

WdeGrootUpdates

Volksuniversiteit Utrecht

Wil je ook:

  • leren hoe je beter kunt omgaan met stressvolle gebeurtenissen, op je werk of thuis?
  • weten hoe je meer rust kunt ervaren en wat de invloed is van je ademhaling?
  • oefenen met hoe je je aandacht kunt focussen en hoe je in je kracht komt?

Kom dan naar deze praktijkgerichte training van 2 zaterdagochtenden. We gaan aan de slag met hoe jij je stressreacties kunt herkennen. En wat mogelijke oorzaken van spanning zijn. Ik laat je ervaren wat de invloed van je gedachten zijn en hoe je dit kunt herkennen. Je gaat zien hoe spanning je hartritme beïnvloedt. En je gaat kennismaken met enkele aandachts- en ontspanningsoefeningen, die je ook thuis kunt toepassen. Doe je mee?

28 november en 12 december 2020
Hier vind je meer informatie en een inschrijvingsformulier.